Referentna kamatna stopa i dalje 12,5 posto

Bez autora
May 12 2011

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 12,5 odsto. Kako je danas saopšteno, inflacija će svoj maksimum dostići u aprilu ili u maju, a zatim će početi da opada ka cilju, da bi se u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja našla u prvoj polovini 2012. godine.Inflacija će opadati pre svega po osnovu slabljenja troškovnih pritisaka na rast cena hrane u slučaju uobičajeno dobre poljoprivredne sezone, kao i niske agregatne tražnje.

Referentna kamatna stopa i dalje 12,5 postoIzvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 12,5 odsto.

Kako je danas saopšteno, inflacija će svoj maksimum dostići u aprilu ili u maju, a zatim će početi da opada ka cilju, da bi se u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja našla u prvoj polovini 2012. godine. Inflacija će opadati pre svega po osnovu slabljenja troškovnih pritisaka na rast cena hrane u slučaju uobičajeno dobre poljoprivredne sezone, kao i niske agregatne tražnje.

Referentna kamatna stopa je pri vrhu ili na vrhu trenutnog ciklusa. Međutim, postojeći inflatorni pritisci zahtevaju da se u narednom periodu vrlo oprezno smanjuje stepen restriktivnosti monetarne politike, uzimajući u obzir sve raspoložive instrumente monetarnog regulisanja, ocenio je danas Izvršni odbor Narodne banke Srbije.

Naredna sednica Izvršnog odbora zakazana je za 9. jun 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik